Over de aandoening
Bij alle ongeboren baby’s bestaat er een opening met een klepje tussen de linker en rechter boezem van het hart. Bij ongeveer 1 op de 4 volwassenen sluit dit klepje niet (volledig) na de geboorte. lees meerDe behandeling
Het PFO kan in sommige gevallen gesloten worden via de bloedvaten in de lies. Via de bloedvaten in de lies brengen we met een katheter (flexibele slang) een afsluiter (“paraplu”) op de plek van de opening in het hart. lees meerDe behandeling
Het PFO kan in sommige gevallen gesloten worden via de bloedvaten in de lies. In dat geval is er geen open hart operatie nodig. Via de bloedvaten in de lies brengen we met een katheter (flexibele slang) een afsluiter (“paraplu”) op de plek van de opening in het hart. Dat doen we met behulp van röntgenbeelden. Een dergelijke paraplu noemen we een ‘device’ en heeft twee lagen.De katheter met een samengevouwen paraplu wordt door de opening gelegd en de eerste paraplu wordt aan de linkerkant van het hart geopend. Daarna wordt ook de paraplu aan de rechterkant geopend. De opening is dan afgesloten en de paraplu blijft uw hele leven zitten. Er bestaan verschillende typen en maten van de paraplu’s en ze zijn gemaakt van een sterk metaal. Na enige tijd wordt het materiaal bekleed met lichaamseigen cellen.
Na de ingreep
Na de ingreep gaat u terug naar de kliniek en wordt onder andere uw bloeddruk een aantal keer gecontroleerd. Na 2 tot 3 uur bedrust kunt u proberen te lopen. lees meerNa de ingreep
Na de ingreep gaat u terug naar de kliniek en wordt onder andere uw bloeddruk een aantal keer gecontroleerd. Na 2 tot 3 uur bedrust kunt u proberen te lopen. Blijft het wondje ook na korte wandeling droog dan verzorgen we uw wond.Minimaal 4 uur na de operatie maken we nog een echo van het hart om te kijken naar de positie van de paraplu. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u na de echo en de controle van de arts naar huis.
We maken een afspraak met u voor op de polikliniek na 4-6 weken. Dan bekijken we met een echo met contrastmiddel uw hart om te zien of het PFO helemaal dicht is. De cardioloog bespreekt de uitslag met u. Afhankelijk van de bevindingen maken we afspraken met u voor verdere controles. Die zullen plaatsvinden in uw eigen ziekenhuis.
Adviezen
-
Na deze behandeling mag u 3 dagen niet zelf autorijden of fietsen. Wij raden u aan vervangend vervoer te regelen.
-
Uw lies kan blauw en gezwollen zijn maar u hoeft hier niet ongerust over te zijn. Er kunnen ook wat druppels bloed lekken uit de plek in de lies waar is geprikt, dit is een onschuldig verschijnsel. Er kan een bloeduitstorting en/of zwelling zijn ontstaan op de plaats waar is geprikt. De bloeduitstorting verkleurt langzaam en kan geleidelijk naar beneden zakken (zelfs tot onder uw knie). De bloeduitstorting en zwelling kunnen vervelend zijn en enige klachten geven met lopen maar zij verdwijnen uiteindelijk vanzelf na 4-6 weken. Er is geen reden tot bezorgdheid tenzij de zwelling plotseling toeneemt of de plaats waar is geprikt fors gaat bloeden. Waarschuw in dat geval direct een deskundige.
-
De eerste 3-4 dagen raden we het nemen van een bad, sauna of zwemmen af douchen is wel toegestaan.
-
Wij raden u aan de eerste dagen na de ingreep rustig aan te doen en uw lichamelijke activiteit daarna geleidelijk op te bouwen. Beperk de eerste dagen het lopen en vermijd lange afstanden. Verricht geen zwaar (huishoudelijk) werk en til geen zware voorwerpen zoals boodschappentassen of kratten.
Werkhervatting is, afhankelijk van de lichamelijke belasting van uw werk, snel weer mogelijk. Als de liezen (zo goed als) genezen zijn, kunt u na een week sporten en/of zware lichamelijke arbeid rustig hervatten. Seksueel contact kunt u hervatten wanneer u en uw partner daar aan toe zijn. Dit is absoluut ongevaarlijk.
Wanneer waarschuwt u een arts?
Bel 112 als er bloed uit uw lies pompt of golft. Neem bij lichamelijke klachten of als u advies wilt in de eerste 7 dagen na de ingreep contact op met de kliniek Cardiologie en daarna met uw huisarts lees meerWanneer waarschuwt u een arts?
Neem onmiddellijk contact op met uw huisarts of bel in uiterste nood 112 als:- Er bloed uit uw lies pompt of golft. Dit kan duiden op een slagaderlijke of aderlijke bloeding. Raak niet in paniek maar druk tot er hulp komt met uw vingers of vuist op de (slag)ader of laat dit door iemand anders doen.
- Een plotselinge, toenemende zwelling of bloeding optreedt. Druk tot er hulp komt stevig op de ontstane bobbel of laat dit door iemand anders doen.
- Er een gevoelloosheid, pijn of huiduitslag optreedt in de lies.
- Als u koorts krijgt vanaf 38°C.
Niet steriele ingreep
Mensen met een hartaandoening lopen een grotere kans om een infectie te krijgen en hebben daardoor kans op een onverklaarde koorts langer dan 5 dagen.Daarom is het belangrijk dat u preventief antibiotica gaat gebruiken als u in de eerste 6 maanden na uw operatie een niet-steriele ingreep heeft. Hierdoor kunnen infecties in het hart (endocarditis) worden voorkomen. Een ingreep bij de tandarts of mondhygiënist zijn voorbeelden van een niet-steriele ingreep. Als het mogelijk is adviseren we dit soort controles en behandelingen uit te stellen tot minimaal 6 maanden na de ingreep.