Hulpmiddelen

Als je een beroerte hebt gehad, kun je last hebben van klachten die je beperken in je zelfstandigheid. Het kan dan makkelijk zijn om een hulpmiddel te gebruiken voor sommige handelingen. Hieronder staan enkele websites die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste hulpmiddelen. Ook kun je via de gemeente mogelijk in aanmerking komen voor aanschaf bij hulpmiddelen of ondersteuning hierbij. Dit gaat dan via het WMO-loket van je gemeente. Dit kan namelijk per gemeente verschillen.

 

young stroke toolbox Leven na een beroerte

Zorgnetwerk

Bij de zorg voor patienten na een herseninfarct of -bloeding kunnen diverse hulpverleners betrokken zijn. lees meer

Zorgnetwerk

Bij de zorg voor patienten na een herseninfarct of -bloeding kunnen diverse hulpverleners betrokken zijn. Onderstaand overzicht staan de meeste zorgverleners vermeld en wat zij bieden, hoe je er terecht kunt komen en of deze vergoed worden. Op de zorgzoeker kun je deze per regio vinden.



Zorgzoeker

Vind hulpverleners bij jou in de buurt. lees meer

Werk en studie

Hier lees je informatie over het oppakken van je werk en/of studie en het re-integratieproces. lees meer

Gezin met kleine kinderen

Als mensen op jonge leeftijd een beroerte doormaken is er vaak sprake van een jong gezin. Door de gevolgen van een herseninfarct of -bloeding kan dit tot problemen leiden vanwege de beperkte belastbaarheid (vermoeidheid), prikkelgevoeligheid en problemen met dubbeltaken. 

lees meer

Gezin met kleine kinderen

Als mensen op jonge leeftijd een beroerte doormaken is er vaak sprake van een jong gezin. Door de gevolgen van een herseninfarct of -bloeding kan dit tot problemen leiden vanwege de beperkte belastbaarheid (vermoeidheid), prikkelgevoeligheid en problemen met dubbeltaken. 



Hulpmiddelen

Als je een beroerte hebt gehad, kun je last hebben van klachten die je beperken in je zelfstandigheid. Het kan dan makkelijk zijn om een hulpmiddel te gebruiken voor sommige handelingen. Hier vind je een aantal handige websites lees meer

Sport

Wil je na je beroerte (weer) gaan bewegen? Uniek Sporten is het sportloket voor alle vragen rondom sporten en bewegen met een beperking. lees meer

Sport

Uniek Sporten is het sportloket voor alle vragen rondom sporten en bewegen met een beperking. Vraag je je af welke mogelijkheden er in de omgeving zijn om te sporten met een beperking? Wil je advies over het zoeken naar een maatje of bijvoorbeeld hulpmiddelen? Uniek Sporten helpt met het vinden van een geschikte sport- of beweegmogelijkheid. Je kunt zelf op zoek gaan in de sportzoeker, maar de coördinator aangepast sporten kan je ook voorzien persoonlijk advies.

 

Verwijzersinformatie: Je kunt je op eigen initiatief aanmelden voor een sport naar keuze.

Vergoedingen: De kosten voor het beoefenen van een sport betaal je zelf. Hier zijn geen vergoedingen voor.


Seksualiteit

Na een beroerte verandert er veel in je leven. Ook je relatie en seksleven kunnen veranderen. Veel mensen hebben na een beroerte minder zin in intiem contact en gemeenschap dan voor de beroerte. lees meer

Seksualiteit

Een beroerte is een ingrijpende gebeurtenis voor jou en je partner. Het kan zowel lichamelijk als geestelijk grote gevolgen hebben. De gevolgen van de beroerte hangen af van verschillende factoren, onder andere van het type beroerte (infarct of bloeding) en de plek van de beroerte.

Na een beroerte verandert er veel in je leven. Ook je relatie en seksleven kunnen veranderen. Veel mensen hebben na een beroerte minder zin in intiem contact en gemeenschap dan voor de beroerte.

Heb je vragen over intimiteit en seksualiteit na een beroerte, maar vind je het lastig om hierover te praten? Dit geldt voor veel patiënten en hun partners. Het zijn immers onderwerpen die we als privé beschouwen en liever voor onszelf houden. Maar het kan helpen om de veranderingen in je seksuele relatie met elkaar te bespreken of hierbij hulp te vragen aan een arts of andere specialist.

Deze brochure biedt hierbij ondersteuning.
 

Zorgbehoeften na hersenletsel

Recent is door Expertisecentrum Hersenletsel Limburg onderzoek gedaan naar zorgbehoeften na hersenletsel (alle leeftijden). Hier zijn onder andere tips verzameld van en voor patiënten mensen met hersenletsel. ga naar tips

Levens­verzekering voor chronisch zieken

Als je chronisch ziek bent, bijvoorbeeld na een beroerte, kun je veel problemen tegenkomen met het afsluiten van een levensverzekering voor het afsluiten van een hypotheek. lees meer

Levens­verzekering voor chronisch zieken

Als je chronisch ziek bent, bijvoorbeeld na een beroerte, kun je veel problemen tegenkomen met het afsluiten van een levensverzekering voor het afsluiten van een hypotheek, zoals een overlijdensrisicoverzekering. Als chronisch zieke betaal je vaak meer premie dan een gezond iemand. Dit ligt aan de acceptatievoorwaarden van je verzekeraar.

Lees meer informatie hierover op:

Bespreek je situatie met je tussenpersoon. Mocht je hier niet uitkomen, dan is onderstaande organisatie gespecialiseerd in het bemiddelen bij het afsluiten van een levensverzekering bij chronisch zieken:

 

Websites en organisaties


Landelijke organisaties zorg voor niet-aangeboren-hersenletsel (NAH)


Stichting Chill prikkelarm uitgaan

Stichting Chill is een landelijk initiatief voor prikkelarme uitgaansmogelijkheden.

ga naar website

Denk je aan zelfdoding?

Neem contact op met stichting 113 Zelfmoordpreventie.

  • 0900-0113
  • www.113.nl
  • openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week