Patiënten met APS hebben een hoger risico op zwangerschapscomplicaties. De problemen die bij de zwangerschap kunnen ontstaan zijn:
Wanneer een vrouw APS heeft kan door het gebruik van antistollingsmiddelen de kans op complicaties sterk gereduceerd worden maar door het verhoogde risico op complicaties is het noodzakelijk dat de zwangerschap goed wordt gevolgd en begeleid door een gynaecoloog. Als u een kinderwens heeft, is het dus erg belangrijk om dit tevoren met uw behandelend arts te bespreken. De antistollingsmiddelen clopigrel, acenocoumarol en fenprocoumon zijn bovendien niet veilig in de zwangerschap. Wanneer u een van deze middelen gebruikt, dan moet deze medicatie direct bij het vaststellen van zwangerschap gestopt worden en vervangen worden door laag moleculair gewicht heparine (LMWH).
APS is niet erfelijk. Verschillende omgevingsfactoren en genetische factoren lijken een rol te spelen in het ontstaan van APS maar de exacte oorzaak is (nog) niet bekend. Het is wel mogelijk dat er vaker auto-immuunziekten in de familie voorkomen en familieleden kunnen een grotere kans hebben om een (andere) auto-immuun ziekte te ontwikkelen.
Het APS kan onderdeel zijn van een groter syndroom, systemische lupus erythematodus (SLE) geheten. Klachten hiervan kunnen onder andere vlindervormige huiduitslag in het gezicht, gewrichtsklachten, spierpijn en koorts zijn. Mocht u deze klachten hebben, of mochten deze klachten zich ontwikkelen na vaststellen van het APS, is het belangrijk dat u dit meldt bij uw arts. Een reumatoloog kan in dit geval de diagnose en eventuele behandeling hiervoor instellen.
Er is een patiëntenvereniging voor mensen met APS: de Nationale vereniging voor LUPUS, APS, Sclerodermie en MCTD (NVLE). Op hun website is ook veel aanvullende informatie te vinden.
Waar bent u naar op zoek?