Wat is een cavernoom?
Een cavernoom (ook wel caverneus hemangioom genoemd) is een vaatmisvorming die bestaat uit kleine vaatjes, kluwen en ook soms verkalkingen en bindweefsel. Deze kan voorkomen in de hersenen en in het ruggenmerg. lees meerWat is een cavernoom?
Een cavernoom (ook wel caverneus hemangioom genoemd) is een vaatmisvorming die bestaat uit kleine vaatjes, kluwen en ook soms verkalkingen en bindweefsel. Deze kan voorkomen in de hersenen en in het ruggenmerg.Hoe vaak komt een cavernoom voor?
Cavernomen zijn zeldzaam (komen bij minder dan 0,2% van de bevolking voor) en ze komen even vaak bij mannen als bij vrouwen voor. Meestal is er sprake van één cavernoom, maar bij sommige patiënten komen meerdere cavernomen voor.Symptomen
De eerste verschijnselen treden meestal op tussen het 20e en 40e levensjaar. Kleine bloedinkjes kunnen epileptische aanvallen of uitvalsverschijnselen veroorzaken. De plek van de bloedinkjes bepaalt welke uitvalsverschijnselen optreden. Een grote bloeding kan aanleiding geven tot een acute levensbedreigende situatie. Bij cavernomen komt dit zelden voor.Onderzoek en diagnose
De diagnose kan pas gesteld worden als er een MRI-scan gemaakt is. lees meerOnderzoek en diagnose
Een cavernoom kan niet goed zichtbaar worden gemaakt door middel van een contrastonderzoek van de vaten (angiografie). Daarom wordt het ook wel een “occulte” (niet zichtbare) vaatmisvorming genoemd. Soms zijn op een CT-scan de verkalkingen in een cavernoom te zien, waardoor het vermoeden ontstaat van een cavernoom. De diagnose kan pas gesteld worden als er een MRI-scan gemaakt is. De MRI-scan is de enige onderzoek dat een goed beeld oplevert.
Leven met een cavernoom
Als bij jou een cavernoom is vastgesteld, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. lees meerLeven met een cavernoom
-
Als een cavernoom ontdekt wordt, ontstaat er vaak onzekerheid over activiteiten waarbij de druk op het hoofd verhoogd wordt. Denk bijvoorbeeld aan vliegen, duiken, in de achtbaan, persen, naar de sauna gaan of seks hebben. Er zijn geen aanwijzingen dat deze activiteiten het risico op een bloeding uit een cavernoom vergroten. Deze activiteiten mogen daarom gewoon uitgevoerd worden.
-
Mogelijk geeft een cavernoom in de hersenen tijdens zwangerschap een licht verhoogde kans op symptomen of een bloeding. Als je een kinderwens hebt is het goed om met je behandelend arts te bespreken of dit een reden is om het cavernoom te behandelen.
-
Een cavernoom in de hersenen is over het algemeen niet erfelijk, maar komt wel vaker bij een erfelijke syndromen voor, zoals von Hippel-Lindau.
-
Er zijn wettelijke eisen voor de geschiktheid van het besturen van motorvoertuigen volgens de regeling ‘eisen rijgeschiktheid’ van de gezondheidsinspectie. Het CBR ziet toe op de naleving hiervan.
Als je een cavernoom hebt zonder symptomen, dat niet gebloed heeft, dan gelden er geen beperkingen voor het gebruik van motorvoertuigen.
Als de symptomen van de cavernoom invloed hebben op je rijvaardigheid, dan is het nodig dat je specialist hier een rapport over maakt. Het CBR kan op basis van dit rapport besluiten of er aanvullend een onafhankelijke medische keuring of een rijtest noodzakelijk is. Je medisch specialist schrijft het rapport aanvullend op de gezondheidsverklaring van het CBR.
Voor epilepsie als gevolg van een cavernoom geldt dat je geschikt kan worden verklaard voor een bepaalde termijn na afloop van een aanvalsvrije periode. De duur van de aanvalsvrije periode is afhankelijk van verschillende factoren. Overleg met je specialist wat voor jou van toepassing is.