Wat is een hersenaneurysma?
Een aneurysma is een uitpuiling van de wand van een hersenslagader. Het aneurysma zit bijna altijd op de splitsing van 2 slagaders. Meestal aan de onderkant van de hersenen of hersenstam. lees meerWat is een hersenaneurysma?
Het risico van een aneurysma is dat het kan scheuren en bloeden.
Het is niet precies bekend waarom de ene persoon een aneurysma ontwikkelt en de andere niet. We weten dat het met het slijten van de bloedvaten te maken heeft en dat mensen met een hoge bloeddruk en mensen die roken een groter risico lopen. Een aneurysma is niet erfelijk. Wel zijn er families waarbij een aneurysma vaker voorkomt. Er zijn een paar zeldzame erfelijke ziekten waarbij vaker een aneurysma van de hersenen ontstaat.
Je kunt een aneurysma vergelijken met een fietsband waarbij er een gat in de buitenband zit en op die plaats de binnenband naar buiten puilt. Het aneurysma kan scheuren en een hersenbloeding veroorzaken (subarachnoïdale bloeding).
- Er is vanaf de geboorte een dunne plek in de wand van een hersenslagader. Je ziet dit in het plaatje.
- Door de bloeddruk ontstaat er een ‘bultje’ op de dunne plek in de vaatwand.
- Het aneurysma kan scheuren en bloeden.
- De ader kan samentrekken in een spasme.
Hoe vaak komt een hersenaneurysma voor?
Uit buitenlandse studies is bekend dat bij ongeveer 2 op de 100 mensen een hersenaneurysma aanwezig is. In Nederland weten we dat bij circa 7 op de 100.000 mensen met een hersenaneurysma een bloeding optreedt. De meeste hersenaneurysma’s bloeden dus niet.
Hoe ontstaat een hersenaneurysma?
Meestal wordt een hersenaneurysma ontdekt nadat een hersenbloeding is opgetreden. Door de druk in de slagader kan een aneurysma groter worden en de wand dunner. Als de wand scheurt ontstaat een hersenbloeding. Een hersenaneurysma zit meestal op een splitsing van één van de grotere hersenslagaders rondom de Cirkel van Willis. Dit ligt aan de buitenkant van de hersenen voor de hersenstam, in het spinnenwebvlies (de arachnoidea). De bloeding uit een aneurysma zit meestal tussen de hersenvliezen in het spinnenwebvlies (arachnoïd) rondom de hersenen. Daarom noemen we het een subarachnoïdale bloeding.
Op het moment van de bloeding ontstaat plotseling hoofd- en/of nekpijn. Meestal gaat dit samen met misselijk zijn en overgeven. Je kunt bewusteloos raken. Soms treden er epileptische trekkingen in armen en benen op of zijn er verlammingsverschijnselen.
In veel gevallen wordt een hersenaneurysma bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij onderzoek van een andere klacht of aandoening.
Er zijn ook hersenaneurysma´s die neurologische uitvalsverschijnselen veroorzaken doordat ze steeds groter worden. Dat komt doordat ze tegen de hersenen, hersenstam of hersenzenuwen aandrukt. Afhankelijk van het gebied of de zenuw die in de verdrukking raakt ontstaan de symptomen.
Onderzoek en diagnose
Als blijkt dat je een hersenaneurysma hebt, word je verwezen naar de neuroloog of neurochirurg gespecialiseerd in hersenvaten. De arts maakt een inschatting van het risico dat het aneurysma gaat bloeden en weegt dit af tegen het behandelrisico. lees meerBehandeling aneurysma in de hersenen
Er zijn verschillende manieren om een hersenaneurysma te behandelen. Het doel van alle behandelingen is om het ontstaan van een bloeding te voorkomen. lees meerLeven met een hersenaneurysma
Als bij jou een hersenaneurysma is vastgesteld, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. lees meerLeven met een hersenaneurysma
-
Als een hersenaneurysma ontdekt wordt, ontstaat er vaak onzekerheid over activiteiten waarbij de druk op het hoofd verhoogd wordt. Denk bijvoorbeeld aan vliegen, duiken, in de achtbaan, persen, naar de sauna gaan of seks hebben. Er zijn geen wetenschappelijk aanwijzingen dat deze activiteiten het risico op een bloeding uit een aneurysma vergroten. Deze activiteiten mogen daarom gewoon uitgevoerd worden.
-
Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat je met een hersenaneurysma meer risico loopt op een bloeding tijdens een zwangerschap of tijdens de bevalling.
-
Een hersenaneurysma is niet erfelijk, maar komt wel bij een aantal erfelijke syndromen voor zoals het Marfan-syndroom, het Ehlers-Danlos-syndroom (EDS), en het Loeys-Dietz-syndroom (LDS). Ook is het bekend dat bij een erfelijke vorm van cysten in de nieren (Autosomaal Dominante Polycysteuze Kidney Disease (ADPKD)) het risico hoger is op een hersenaneurysma.
Als je arts vermoedt dat je een aneurysma hebt bij een erfelijk syndroom, word je verwezen naar een klinisch geneticus om dit te onderzoeken en om jou en jouw familie te adviseren over screening.
-
Er zijn wettelijke eisen voor de geschiktheid van het besturen van motorvoertuigen volgens de “regeling eisen rijgeschiktheid” van de gezondheidinspectie. Het CBR ziet toe op de naleving hiervan.
Voor een aneurysma dat niet heeft gebloed en zonder symptomen die invloed hebben op je rijvaardigheid gelden geen beperkingen voor het gebruik van motorvoertuigen.
Er wordt een uitzondering gemaakt voor personen met groep 2 rijbewijzen met een toevallig ontdekte aneurysma groter dan 10 mm. In dit geval is er specialistisch rapport vereist, aanvullend op de gezondheidsverklaring. De maximale geschiktheidstermijn is 3 jaar.
Als de symptomen van een hersenaneurysma wel invloed hebben op je rijvaardigheid, dan heb je een specialistisch rapport nodig. Het CBR kan op basis van dit rapport besluiten of er aanvullend een onafhankelijke medische keuring of een rijtest nodig is. Je medisch specialist schrijft het specialistisch rapport aanvullend op de gezondheidsverklaring van het CBR. -
Het is bekend dat hoge bloeddruk en roken het risico op hersenaneurysma’s en een aneurysmabloeding vergroten. Als bij jou een hersenaneurysma is ontdekt, dan wordt geadviseerd om te stoppen met roken en om je bloeddruk regelmatig te laten controleren. Je kunt hiervoor bij je huisarts terecht.